Makina Resim ve Konstrüksiyon Öğretmenliği

Tasarım Ve Konstrüksiyon Öğretmenliği Programı Müfredat Ve Ders İçeriklerine Ulaşmak Için Buraya Tıklayın

TASARIM VE KONSTRUKSİYON EĞİTİMİ ANABİLİM DALI

Makina Resmi ve Konstrüksiyonu öğretmenlik programı, Meslek Liselerinde bulunan “Makina Ressamlığı Bölümlerinin” öğretmen ihtiyacını karşılamak amacıyla 1971 yılında kurulmuştur. Bu programı tamamlayan öğrenciler, “Lisans Diploması” alır ve “Teknik Öğretmen” unvanı ile  adlandırılırlar. Bu branş mezunları, müfredatın ileri düzeyde teknik resim, makina tasarımı ve projelendirilmesi, bilgisayar destekli çizim ve tasarım paketleri (gelişen teknolojiye paralel olarak) ve makina mühendisliği eşdeğer konular içermesinden ötürü akademik ve endüstriyel alanlarda oldukça fazla istihdam imkanına sahiptirler.

Bu meslek sahibi Teknik Öğretmenler, eğitim alanında; Meslek ve Teknik Liseler, Meslek Yüksek Okulları ve Mühendislik Fakültelerinde; teknik resim, bilgisayar destekli çizim ve tasarım, makina tasarımı gibi konularda dersler verebilmektedir. Ayrıca sanayide görev alanlar ise, makina tasarımcı, resim hane veya tasarım bölümü şefi veya çeşitli düzeylerde yöneticilik görevlerini başarıyla yürütebilmektedir.

Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nin Teknoloji Fakültesi’ne dönüşümü çalışmaları halen sürmektedir. Bu çabaların başarı ile sonuçlanması halinde bu öğretmenlik programı, “Makina Tasarım Teknolojileri Bölümü” olacak ve mezunları da “Makina Tasarım Mühendisi” unvanı alacaklardır.

Şu anda bu öğretmenlik programında kadrolu; 2 profesör, 1 Yrd. Doç. Dr. olmak üzere 3 öğretim üyesi, 4 öğretim görevlisi ve 2 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 9 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Halen normal (İngilizce hazırlık sınıfı da var) ve ikinci öğretime kayıtlı 600’ın üzerinde öğrenci bulunmaktadır.

Makina Resmi ve Konstrüksiyonu Öğretmenlik Programını seçip, bu programı başarı ile takip edecek adayların sahip olması gereken asgari koşullar:

• Lise düzeyinde temel matematik ve fen bilimleri konularını öğrenmiş olmak,
  • Meslek Liseleri seviyesinde genel teknik resim, makina resmi ve makina bilgisi konularını öğrenmiş olmak,
  • İyi bir hayal gücü ve yaratıcı zeka sahibi olmak ve
  • İyi bir iş disiplini ve düzenli çalışma alışkanlığı kazanmış olmak.

Bu program mezunu Teknik Öğretmenlerin kazanacakları temel bilgi ve beceriler ise şöyle özetlenebilir:

• Mekanik parça, montaj ve sistemleri veya bunlara ait resimler / projeleri eleştirel bir gözle inceleme, anlama yorumlama, eksik veya aksaklıklarını belirleme ve gerektiğinde bunlara alternatif çözümler önerme yeteneği,
  • Belirli bir istek veya teknik şartname gereksinimini karşılayacak makina parça, montaj veya sistemleri tasarlama ve modellenmesi,
  • Piyasada yaygın kullanılan Bilgisayar Destekli Tasarım ve Bilgisayar Destekli İmalat Paketleri / Sistemlerini öğrenme ve bunları tasarım modellemelerinde kullanma,
  • Temel Bilişim Teknolojileri ve yaygın kullanılan bilgisayar programlama dillerini öğrenme ve bunları mesleğinde kullanabilme,
  • Makinacılık hakkında; imalat, malzeme bilgisi ve seçimi, kalite kontrolü, ergonomi, proje veya imalat maliyet hesabı v.b. gibi bilgiler,
  • Branşı ile ilgili konularda modern eğitim / öğretim yöntemleri ve bu amaçla kullanılabilecek araç ve gereçlerin etkin kullanımı.